F Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τον Αλέξη Τσίπρα – Επί του Πιεστηρίου

Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τον Αλέξη Τσίπρα

ΘΑΡΡΑΛΕΑ
Κλειδί, τα «κόκκινα» δάνεια, που πρέπει να τα διαχειριστούν οι τράπεζες και όχι οι «Πόλσον», και η φορολόγηση του παραγόμενου πλούτου
  • Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να «πετάξει» η οικονομία την επόμενη πενταετία
  • Αλλιώς τον Νοέμβριο δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την ενεργοποίηση του κόφτη

Του ΜΑΚΗ ΚΟΥΡΗ

Τώρα μπορεί να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα, να ξεφύγει από τη μιζέρια και να μη μείνει καθηλωμένη στη φτωχοποίηση, όπως επιδιώκουν οι άσπονδοι «φίλοι» μας. Υπάρχουν όλα τα φόντα για να «πετάξει» η οικονομία μας. Για να γυρίσει το χαμόγελο στους Έλληνες. Η επόμενη πενταετία μπορεί να δρομολογήσει καλύτερες μέρες και να κάνει μακρινό χθες τον εφιάλτη που ζει ο έλληνας πολίτης και η χώρα. Υπό μία προϋπόθεση: Ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πάρει τις σωστές αποφάσεις, που δεν έχουν ούτε οικονομικό κόστος ούτε πολιτικό. Και δεν θα υπάρξει πολίτης που θα διαμαρτυρηθεί ότι του παίρνουν και το τελευταίο ρούχο που του έχει απομείνει. Το κλειδί το έχει στα χέρια του ο Τσίπρας. Και δεν χρειάζεται να πάρει την άδεια του Σόιμπλε και του Τόμσεν για να το βάλει στην κλειδαριά και να ανοίξει την πόρτα στην πολυπόθητη άνοιξη της ελληνικής οικονομίας. Για να γυρίσει ο τροχός. Και ταυτόχρονα να κλείσει η πόρτα στα διεθνή λαμόγια, που σαν τις ύαινες περιμένουν να κατασπαράξουν ό,τι έχει απομείνει – επιχειρήσεις που είναι ακόμη υγιείς και φιλέτα που βρίσκονται πίσω από τα δάνεια. Και μάλιστα δεν κρύβουν τις διαθέσεις τους. Δεν απαιτεί τυχαία ο κ. Πόλσον την αλλαγή των διοικητών των τραπεζών και κυρίως την απομάκρυνση του Μιχάλη Σάλλα από τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος από το πουθενά έκτισε έναν κολοσσό και κανείς δεν μπορεί να του καταλογίσει το παραμικρό.
Δύο είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνει… χθες ο πρωθυπουργός:
Η ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΣΗ που θα βγάλει τη χώρα από τον… αέναο κύκλο της άγριας και συνεχούς φορολόγησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, στην οποία καταφεύγουν όλες οι κυβερνήσεις, και η σημερινή, για να εισπράξουν λεφτά, δολοφονώντας την Αγορά, είναι να στραφεί στην πηγή που δεν στερεύει ποτέ: Στη φορολόγηση του παραγόμενου πλούτου. Και κανείς δεν θα μπορεί να διαμαρτυρηθεί. Σήμερα το ΑΕΠ είναι περίπου 175 δισ. ευρώ. Αν φορολογηθεί κατά 44% –όπως σε όλες τις χώρες–, μαζεύονται τα 80 δισ. ευρώ περίπου που χρειάζεται η χώρα για να καλύψει τις ανάγκες της. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής: Να κόβουν όλα τα μαγαζιά αποδείξεις, να συνδεθούν με το TAXIS οι ταμειακές μηχανές όλων των επιχειρήσεων, από το περίπτερο και το πολυκατάστημα μέχρι τη μεγαλύτερη βιομηχανία. Να κλείσουν όλες οι πόρτες στο «μαύρο χρήμα». Και τότε δεν θα χρειάζεται να ανεβάζεις τον ΦΠΑ στο 24%. Θα μπορεί να είναι 12%, όπως είναι σε όλες σχεδόν τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Το πρόβλημα είναι πώς τα εισπράττεις αυτά τα λεφτά, με ποιον μηχανισμό. Κάνεις ό,τι κάνουν όλες οι άλλες χώρες. Ελέγχους για το σήμερα όλο το εικοσιτετράωρο, ενίσχυση της Οικονομικής Αστυνομίας, τέλος στην… αφάνεια του ΣΔΟΕ στη Μύκονο των πλουσίων. Βγάζεις όλο το ελεγκτικό προσωπικό του υπουργείου Οικονομικών στους δρόμους για ελέγχους, ώστε να αναγκαστούν όλοι να κόβουν αποδείξεις. Και το χθες –λίστες, έλεγχοι παλαιών υποθέσεων κ.λπ.– το αναθέτεις σε υπαλλήλους που θα ασχοληθούν αποκλειστικά με αυτό. Και όχι ο κάθε διευθυντής Εφορίας να έχει τη δικαιολογία ότι δεν έχει προσωπικό να βγάλει έξω, με αποτέλεσμα να χάνει το Δημόσιο ζεστό χρήμα και να ψάχνουν τις λίστες, έχοντας εισπράξει όλα αυτά τα χρόνια ψίχουλα – μόλις προ­χθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι από τη λίστα Λαγκάρντ, που την ψάχνουν από το 2010, έχουν εισπραχθεί όλα κι όλα μόλις 179 εκατ. ευρώ. Και για να προλάβουμε τους γνωστούς κακοήθεις, μακριά από εμάς η σκέψη να μπουν στο αρχείο οι λίστες και οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και φοροκλοπής. Κύριος, όμως, στόχος πρέπει να είναι η φορολόγηση του παραγόμενου πλούτου. Με τον παραχθέντα ας ασχοληθούν άλλοι υπάλληλοι.
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ που πρέπει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας είναι να θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων. Κατ’ αρχάς, να… διαμηνύσει προς τα διεθνή αρπακτικά, κάποια από τα οποία είναι μέτοχοι, να ξεχάσουν ότι θα αλλάξει τραπεζίτες, και πρωτίστως τον Μιχάλη Σάλλα από την Τράπεζα Πειραιώς, όπως απαιτούν όχι αθώα, π.χ. για να πάει καλύτερα η τράπεζα, αλλά για να βάλουν στο χέρι τον θησαυρό που βρίσκεται σε πάρα πολλά «κόκκινα» δάνεια, κυρίως μεγάλων επιχειρήσεων, βιομηχανιών, εργοστασίων, κατασκευαστικών εταιρειών, ξενοδοχείων, ακόμη και ακινήτων.
Στόχος τους είναι να πάρουν τα δάνεια στο 10% με 20% (το ανώτερο) της αξίας τους και να τα πουλήσουν στο 40% με 50%, για να βγάλουν καμιά δεκαριά δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να διακινδυνεύσουν ούτε ένα ευρώ. Ήδη, μάλιστα, κυκλοφορεί στους… κύκλους αυτούς ότι υπάρχουν συνεννοήσεις των funds –έτσι λέγονται τα κοράκια–, που ενδιαφέρονται να αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια, με τα αφεντικά των μεγαλοεπιχειρήσεων, που μπορεί να χρωστάνε στις τράπεζες πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και να μην πληρώνουν ενώ έχουν χρήματα, για να πάρουν το δάνειό τους από τα funds στο 50%! Πρόκειται για μια τεράστια, καλοστημένη απάτη, από την οποία δεν θα ζημιωθούν μόνο οι τράπεζες αλλά και το Δημόσιο, το οποίο θα πρέπει να βάλει χρήματα για μια νέα ανακεφαλαιοποίηση, που δύσκολα θα αποφευχθεί.
Η λύση και εδώ είναι στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τα «κόκκινα» δάνεια, που έχουν φθάσει κοντά στα 150 δισ. ευρώ και είναι ζήτημα αν τα εξυπηρετούμενα είναι πάνω από το 1%, να μην πουληθούν. Να τα διαχειριστούν οι ίδιες οι τράπεζες. Να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο τμήμα σε κάθε τράπεζα, το οποίο θα διαπραγματεύεται με τους δανειολήπτες που θα έχουν τη διάθεση να ρυθμίσουν την πληρωμή του δανείου τους, προσφέροντας τη διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του. Και την καθημερινή εποπτεία να την έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στον οποίο θα μπορεί να προσφεύγει κάθε δανειολήπτης που δεν αντιμετωπίζεται σωστά από την τράπεζα από την οποία έχει πάρει το δάνειό του.
Και αυτή η διαπραγμάτευση, κύριε Τσίπρα, θα πρέπει να αρχίσει άμεσα, εδώ και τώρα, πριν απομειωθεί η αξία των επιχειρήσεων που έχουν πάρει δάνεια πολλών εκατομμυρίων, πριν χάσουν τη φήμη τους και γίνουν κουφάρια, όπως κατάντησε ο Μαρινόπουλος και πολλές διεθνούς φήμης αντιπροσωπείες αυτοκινητοβιομηχανιών, που σήμερα δεν αξίζουν σχεδόν ούτε ευρώ.
Τα κλειδιά της χώρας τα κρατάτε στα χέρια σας εσείς, κύριε πρωθυπουργέ.
Το κυνήγι της φορολόγησης του παραγόμενου πλούτου πρέπει να ξεκινήσει από αύριο το πρωί. Να μη χαθεί ούτε λεπτό. Να αρχίσει να εισπράττει το Δημόσιο κάθε μέρα και να μην περιμένει πότε θα δεήσουν οι δανειστές να μας δώσουν τη… δόση μας.
Αν συνεχίσει η χώρα στην ίδια ρότα, τον Νοέμβριο ο κόφτης θα πιάσει δουλειά. Και οι τράπεζες θα χρειασθούν νέα ανακεφαλαιοποίηση. Μάλιστα, έγκριτοι οικονομικοί και τραπεζικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ήταν εγκληματικό λάθος που δεν χρησιμοποιήθηκαν και τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά μόλις τα 5,5 δισ. ευρώ, για να μη μας πουν ότι είμαστε άφραγκοι…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *