«ΧΑΡΑΤΣΙ» 10% σε ρεύμα και νερό
Νέα εξοντωτικά μέτρα απαιτούν οι ανάλγητοι δανειστές
- Ζητούν εκβιαστικά ο ΦΠΑ από το 15% να πάει στο 25% και να μειωθούν κατά 30% όλες οι επικουρικές συντάξεις! – 50-50 να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 22 Απριλίου
Αμετανόητοι και ανάλγητοι οι δανειστές, προβάλλουν διαρκώς νέες απαιτήσεις και με τη μέθοδο του εκβιασμού επιχειρούν να «επιβάλλουν» νέα εξοντωτικά μέτρα, που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω εξαθλίωση τον ελληνικό λαό.
Γεγονός που δυσκολεύει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο της αξιολόγησης μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια. Υπουργός που έχει ενεργό ρόλο στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών ανέφερε στο «ΠΑΡΟΝ» ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι 50-50 οι πιθανότητες να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τις 22 Απριλίου.
Η τελευταία εξοργιστική απαίτηση των δανειστών είναι να αυξηθεί κατά 10% (από 15% σε 25%) ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο νερό! Κάτι που -αν το αποδεχόταν η κυβέρνηση- θα ισοδυναμούσε με «αργό θάνατο» για τα εκατομμύρια των Ελλήνων που επί έξι και πλέον χρόνια δοκιμάζονται υπό το καθεστώς της άγριας λιτότητας. Και αυτό διότι το ρεύμα και το νερό αποτελούν βασικά αγαθά για κάθε άνθρωπο και κάθε επιπλέον «χαράτσι» θα επιβάρυνε κι άλλο τα νοικοκυριά και θα οδηγούσε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες σε αδιέξοδο και απόγνωση, ενώ θα ανέβαζε κι άλλο τον αριθμό των πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν ειδικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Επίσης, μια τέτοια αύξηση, ιδιαίτερα στο ρεύμα, θα επιβάρυνε σημαντικά τη βιομηχανία, με κίνδυνο, λόγω της αύξησης του κόστους, να μην είναι ανταγωνιστική απέναντι στα εισαγόμενα προϊόντα του κλάδου.
Οι δανειστές επιμένουν ακόμη να μπει «μαχαίρι» (της τάξης του 30%) στις επικουρικές συντάξεις, ενώ ζητούν το αφορολόγητο να πέσει στα 8.200 ευρώ, με την κυβέρνηση να βάζει κόκκινη γραμμή τα 9.000 ευρώ.
Το ετήσιο κόστος για τις επικουρικές συντάξεις ανέρχεται στα 2,5 δισ. και οι δανειστές ζητούν να μειωθεί άμεσα κατά 700 εκατ. τουλάχιστον και να πέσει στο 1,8 δισ. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει μείωση 10% στις υψηλότερες συντάξεις, που αντιστοιχούν στο 5% του συνολικού αριθμού, πλην όμως οι δανειστές αντιδρούν, με το επιχείρημα ότι δεν θα είναι σημαντικό το ποσό που θα εξοικονομηθεί.
Διαφωνούν, επίσης, με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών της τάξης του 1% που προτείνει η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει το ύψος των μειώσεων στις επικουρικές. Να σημειωθεί -όσον αφορά τις επικουρικές- ότι οι Ευρωπαίοι δέχονται τη ρήτρα βιωσιμότητας που έχει προτείνει η κυβέρνηση, ενώ το ΔΝΤ ζητεί εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Η πρόταση της κυβέρνησης (προκειμένου να μετριαστούν οι -όποιες- μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις) προβλέπει τα αποθεματικά των ταμείων πρόνοιας -κυρίως του ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ), που υπολογίζονται σε 5,5 δισ. ευρώ- να απορροφηθούν από το ΕΤΕΑ.
Πάντως, έχει επέλθει οριστική συμφωνία για το ύψος της εθνικής σύνταξης, που θα διαμορφωθεί στα 384 ευρώ έπειτα από 20 έτη ασφάλισης, καθώς και για τη μείωση του ποσού κατά 2% για κάθε έτος κάτω από τα 20, έως τη 15ετία, που παραμένει το όριο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Στη 15ετία η εθνική σύνταξη θα είναι 346 ευρώ.
Συμφωνία για τις συντάξεις χηρείας
Το τελευταίο θέμα όπου επήλθε συμφωνία αφορά τις συντάξεις χηρείας. Συγκεκριμένα, καθιερώνεται ηλικιακό όριο τα 57 έτη, ωστόσο θα υπάρχει πρόβλεψη καταβολής της σύνταξης του θανόντος για τρία χρόνια σε όλους τους επιζώντες συζύγους κάτω των 57 ετών, ενώ στην περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών ή με τη συμπλήρωση των 24 ετών σε περίπτωση σπουδών.
Οι παρεμβάσεις στις συντάξεις χηρείας θα αφορούν τις συντάξεις για θανάτους που θα συμβούν μετά την ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου και όχι αυτές που ήδη καταβάλλονται.
Leave a Reply