Χωρίς διεθνή διαγωνισμό επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Αεροδρομίου μέχρι το 2046 θα είναι τεράστιο σκάνδαλο
Να ετοιμάζονται οι Εισαγγελείς
- Δισεκατομμύρια ευρώ θα χάσει το Δημόσιο, που το ΤΑΙΠΕΔ θέλει να τα χαρίσει στους Καναδούς!
Μέγα σκάνδαλο κυοφορείται, από το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο θα χάσει δισεκατομμύρια ευρώ. Εγκέφαλος και εδώ το ΤΑΙΠΕΔ, ο πρόεδρος του οποίου κ. Στέργιος Πιτσιόρλας θέλει, κόντρα στους νόμους, στους διεθνείς κανόνες ανταγωνισμού, στη διαφάνεια και στο δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του ελληνικού λαού, να προσφέρει στο πιάτο το Αεροδρόμιο στους Καναδούς μέχρι το 2046!
Παρά την αντίθετη γραμμή της κυβέρνησης, την οποία έχει εκφράσει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρ-τζης με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΔΣ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Παν. Ρουμελιώτη.
Η εντολή είναι ξεκάθαρη: «Η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης θα αφορά την επαναδιαπραγμάτευση όρων της υφιστάμενης σύμβασης», όπως γράφει στην επιστολή του ο αρμόδιος υπουργός, που αναφέρει ενδεικτικά οκτώ θέματα. Επισημαίνει ακόμη τη συμμετοχή στη διαπραγμάτευση των υπουργείων Οικονομικών και Επικρατείας, καθώς και φορέων, εκτός του ΤΑΙΠΕΔ, όπως η ΥΠΑ και ο ΔΑΑ, αλλά και ευρωπαϊκών φορέων, με κυριότερη την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, με μία και μόνη στόχευση, «να διασφαλιστεί η διαφανής και επωφελής, για όλα τα μέλη, διαδικασία διαπραγμάτευσης, που θα οδηγήσει τελικά στην επέκταση της σύμβασης παραχώρησης», η οποία θα είναι για 20 χρόνια μετά τη λήξη της ισχύουσας σύμβασης, που ολοκληρώνεται το 2026. Οι συζητήσεις, δηλαδή, που γίνονται είναι για το διάστημα από το 2026 έως το 2046.
Όλα αυτά όμως, όπως προκύπτει από την τακτική και τις διαθέσεις του κ. Πιτσιόρλα, είναι αδιάφορα, για να μην πούμε ότι τα γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Ούτε καν συζητά την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, από τον οποίο το κράτος θα έχει όφελος και θα εισπράξει πολύ περισσότερα χρήματα από τα ψίχουλα που παίρνει σήμερα. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, και μάλιστα εξειδικευμένων ξένων εταιρειών, η κίνηση του Αεροδρομίου συνεχώς θα αυξάνεται και θα εκτιναχθεί κατακόρυφα. Η θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι πρέπει απλώς να επεκταθεί μέχρι το 2046 η υφιστάμενη σύμβαση, χωρίς καμία αναθεώρηση των όρων της, με βάση τις εκτιμήσεις των αξιολογητών του ΤΑΙΠΕΔ και του προέδρου του, οι οποίοι θα καθορίσουν το τίμημα που θα πρέπει να καταβάλει ο μέτοχος μειοψηφίας, δηλαδή οι Καναδοί. Έτσι, όμως, δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Δωρίζει, δηλαδή, ο κ. Πιτσιόρλας ένα μαγαζί γωνία, για το οποίο οι πελάτες περιμένουν στην ουρά, που αυξάνεται γεωμετρικά.
Αντίθετα, η νέα διαπραγμάτευση συνεπάγεται ότι θα συμμετάσχουν σε έναν διεθνή διαγωνισμό και άλλοι και θα καταθέσουν προσφορές, οπότε η διαπραγμάτευση δεν θα περιοριστεί στους Καναδούς, στους οποίους έχει παραχωρηθεί το χρυσοφόρο φιλέτο, ο Αερολιμένας Αθηνών.
Χρυσοί μισθοί
Στα θέματα που έχουν τεθεί για επαναδιαπραγμάτευση είναι και οι χρυσοί μισθοί (από 40.000 ευρώ και πάνω) που παίρνουν γύρω στα 40 στελέχη που έχουν βάλει οι Καναδοί, τη ώρα που επτά χρόνια τώρα δυστυχούν οι Έλληνες.
Επίσης, η μεταφορά της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) από το Ελληνικό στον χώρο του Αερολιμένα, όπως και άλλων υπηρεσιών (Αστυνομία κ.λπ.) που υποστηρίζουν τη λειτουργία του.
Ακόμη, η αλλαγή των όρων λήψης των αποφάσεων στο διοικητικό συμβούλιο και στη γενική συνέλευση, όπου οι Καναδοί, αν και είναι μειοψηφία, με παραχωρήσεις της ισχύουσας σύμβασης, λειτουργούν ως πλειοψηφία.
Συγκεκριμένα, αν και έχουν μειοψηφικό ποσοστό (40%), στο ΔΣ έχουν ισάριθμα μέλη με το Δημόσιο, που έχει το 55%, στη δε γενική συνέλευση η σύμβαση προβλέπει ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με ποσοστό 60%, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση αν δεν συναινέσουν και οι Καναδοί.
Μιλάμε για λεόντεια σύμβαση για το Δημόσιο, που αν και κατέχει το 55% δεν έχει καμία αποφασιστική επιρροή.
Και αυτά είναι έργα των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά έφεραν τα Μνημόνια. Τώρα είναι ευκαιρία να μπει τουλάχιστον τέρμα στη σκανδαλώδη καναδική κατοχή. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με διεθνή
διαγωνισμό για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Αεροδρομίου από το 2026 έως το 2046.
Leave a Reply