Ψηφοδέλτια με συνταγή υποταγής στον Τσίπρα
-
Συζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα
-
Σκληρή κριτική από τον Δραγασάκη για τα ρουσφέτια
«Η συζήτηση για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και σε περίπτωση ήττας, έχει στο κέντρο τον Αλέξη Τσίπρα». Με τη φράση αυτή ιστορικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος σχολίαζε προ ημερών τα σενάρια που κυκλοφορούν για το τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση νέας εκλογικής ήττας από τη ΝΔ, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στα μέσα της εβδομάδας, όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, στο κεντρικό δελτίο του Alpha, για την επόμενη μέρα και για τα σενάρια διαδοχής σε περίπτωση ήττας, αφού είπε ότι δεν έχει να αποδείξει τίποτα και απέφυγε να πει τι θα κάνει, απάντησε με την ερώτηση: «Ρωτάτε έναν μαχητή εάν θα χάσει τη μάχη;».
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχει γίνει προχωρημένη συζήτηση επί διαφόρων σεναρίων. Σε όλα αυτά δεν υπάρχει συζήτηση χωρίς το όνομα του Αλέξη Τσίπρα και όπως λένε με περισσή αλαζονεία «ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Τσίπρα θα ήταν ακόμα στο 3%». Υπερβολικό, αλλά αυτή η φράση απηχεί τις απόψεις της σκληρής ομάδας, της λεγόμενης «προεδρικής φρουράς», που θεωρεί ότι πρέπει πάση θυσία να προστατευθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Γι’ αυτό άλλωστε υπήρξαν αλλαγές στα πρόσωπα που απαρτίζουν την ηγετική ομάδα.
Στο κέντρο πλέον είναι η Έφη Αχτσιόγλου, η νέα εκπρόσωπος του κόμματος για την προεκλογική περίοδο, ο Αλέξης Χαρίτσης, που ήταν μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών, ο Νάσος Ηλιόπουλος και βέβαια ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ακόμα και ο πολιτικός μέντορας της Αχτσιόγλου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε σε συνομιλητές του ότι ο ίδιος είναι μεγάλος για «βαρόνος» και διάδοχος, εάν υπάρξει θέμα, αλλά δεν πιστεύει ότι στην παρούσα φάση, ακόμα και σε περίπτωση ήττας, θα έχει πρόβλημα ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο ίδιος θεωρεί ότι εάν και όποτε τεθεί θέμα ηγεσίας θα πρέπει να υπάρξει μετάβαση στη νέα γενιά και σε αυτό συγκλίνουν όλα τα βασικά ιστορικά στελέχη, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Και οι δύο, όπως και ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Αλέκος Φλαμπουράρης κ.ά., ήταν υπέρμαχοι της άποψης ότι πρέπει να βγει η νέα γενιά στο προσκήνιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως αρχίζει να φτιάχνει τον μηχανισμό του για την επόμενη μέρα των εκλογών και μέχρι στιγμής δείχνει να κινείται με φόντο τη διαχείριση μιας πιθανής ήττας και λιγότερο με διάθεση ανατροπής των περίπου δέκα μονάδων που ηττήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές από τη ΝΔ.
Η λογική του είναι να υπάρχει την επόμενη μέρα ένα καθαρόαιμο κόμμα, που θα έχει τα χαρακτηριστικά που θέλει ο ίδιος και δεν θα θυμίζει και πάρα πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων χρόνων.
Ακόμα και τα ψηφοδέλτια συγκροτήθηκαν με τη λογική της ενίσχυσης του πρωθυπουργού, ώστε να έχει γύρω του μια σκληρή ομάδα που θα… ομνύει πίστη και υποταγή στον ίδιο ύστερα από μια ήττα, αν και με βάση τους συσχετισμούς που υπάρχουν στην Κεντρική Επιτροπή θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθεί θέμα αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα.
Πάντως, στην πρόσφατη, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της ΚΕ αναζητήθηκαν τα λάθη που υπήρξαν στη στρατηγική του κόμματος. Εκεί ο Γιάννης Δραγασάκης ήταν σκληρός, μιλώντας για συμπεριφορές συγκεκριμένων στελεχών, εννοώντας και την υπόθεση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, με τη μετάταξη της κόρης της στη Βουλή, ενώ ακούστηκαν και από άλλους φωνές για την οργανωτική ανυπαρξία του κόμματος.
Όσον αφορά το τελευταίο βρέθηκε μια προσωρινή λύση, καθώς σε πολλούς νομούς θα πάρουν τα ηνία τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και γνωρίζουν από εκλογικές διαδικασίες.
Leave a Reply