1.650.000 Έλληνες «ζουν» σε ακραία φτώχεια!
Τα καταφέραμε, μια χαρά πάμε…
- Το ποσοστό διπλασιάστηκε την περίοδο 2011 – 2015
Στο αμήν έχουν φέρει 1.650.000 Έλληνες τα επτά χρόνια μαρτυρίου από την οικονομική κρίση και τα μνημονιακά μέτρα. Οι… φίλοι εταίροι μας κατάφεραν να διαλύσουν την ελληνική κοινωνία, φορτώνοντας στην πλάτη της και το τεράστιο, από κάθε πλευρά, βάρος των προσφύγων.
Μπροστά στα τραγικά αποτελέσματα, που καταγράφονται από αδιάψευστους αριθμούς, κανένας ντόπιος ή ξένος πολιτικός, όπου κι αν ανήκει πολιτικά και κοινωνικά, δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια. Κανείς δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα όταν το 15,2% «ζει» -σε εισαγωγικά- σε ακραία φτώχεια, ενώ το 2009, πριν δείξει τα δόντια της η οικονομική κρίση, το ποσοστό ήταν μόλις 2,2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό της ακραίας φτώχειας διπλασιάστηκε την περίοδο 2011 – 2015! Η αύξηση της φτώχειας οφείλεται στην εκτίναξη της ανεργίας -οι 647.000 από τους 1.650.000 Έλληνες που ζούσαν το 2015 σε ακραία φτώχεια είναι από οικογένειες με άνεργο τον «αρχηγό»- αλλά και στα κενά του συστήματος κοινωνικής προστασίας. Αν και τα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα το κοινωνικό μέρισμα, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και η κάρτα σίτισης, συνέβαλαν στη μικρή μείωση του αριθμού των ακραία φτωχών, καθώς και σε κάποια ενίσχυση του εισοδήματος όσων παρέμειναν ακραία φτωχοί.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της Ομάδας Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι σημαντικό, μάλιστα, το ότι οι πιο ευάλωτες είναι οι οικογένειες με άνεργο τον «αρχηγό» αλλά και οι οικογένειες με παιδιά, που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα βασικά αγαθά για τη διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ από αυξημένο κίνδυνο ακραίας φτώχειας χαρακτηρίζονται και οικογένειες που ζουν σε πόλεις αλλά και νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία.
Leave a Reply