F 120 δισ. έχουν κρύψει έλληνες στην Ελβετία! – Επί του Πιεστηρίου

120 δισ. έχουν κρύψει έλληνες στην Ελβετία!

Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της Credit Suisse

 

  • Την ώρα που η κρίση γονάτισε το 92% των νοικοκυριών

Ποιος λέει ότι λεφτά δεν υπάρχουν; Υπάρχουν και παραϋπάρχουν. Και βρίσκονται καλά φυλαγμένα, μακριά από τις ελληνικές ελεγκτικές Αρχές – στο θησαυροφυλάκιο των ελβετικών τραπεζών. Και δεν πρόκειται για τίποτε πενταροδεκάρες.

Μιλάμε για 100 με 120 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Credit Suisse. Για να έχετε μια πλήρη εικόνα για το μαύρο χρήμα που υπάρχει –από μίζες, εμπόριο όπλων, ναρκωτικά και άλλες αρπαχτές–, τα κρυμμένα κεφάλαια σε φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με έρευνα της BCG, είναι 10,3 τρισ. δολ.  (9 τρισ. ευρώ). Ποσό που είναι κατά 70% μεγαλύτερο του συνολικού πλούτου που κατέχει σήμερα το 73,2% του παγκόσμιου πληθυσμού! Και όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Credit Suisse, 3,54 δισεκατομμύρια άνθρωποι  μοιράζονται μόλις 6,1 τρισ. δολ.! Οι έχοντες αυτές τις κρυμμένες… πενταροδεκάρες κερδίζουν επιπλέον 3,5 τρισ. δολ. από φόρους που θα πλήρωναν αν φορολογούνταν σύμφωνα με τα ισχύοντα στις χώρες του ΟΟΣΑ!

Ελληνικό καταφύγιο η Ελβετία…

Αλλά ας πάμε στα δικά μας, σε αυτά που συμβαίνουν στον ελληνικό παράδεισο, που έχει απ’ όλα… Το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών συμφερόντων κεφαλαίων (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και των ελλήνων εφοπλιστών) έχει βρει ασφαλές καταφύγιο στην Ελβετία. Τα κεφάλαια αυτά, σύμφωνα με εσωτερικές έρευνες ελβετικών τραπεζών και εξειδικευμένων οίκων, ανέρχονται σε 100 με 120 δισ. ευρώ! Και από αυτό τον πακτωλό κλεμμένων δισεκατομμυρίων ευρώ τα 60 δισ. είναι τοποθετημένα σε διάφορα επενδυτικά προϊόντα.

Έχει κοστίσει πολύ ακριβά η κρίση

Η κρίση φτωχοποίησε τα νοικοκυριά, σύμφωνα με την έρευνα της Allianz. Ο μισός σχεδόν πληθυσμός της χώρας μας ανήκε στη μεσαία τάξη όταν μπήκαμε στο ευρώ και σήμερα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κατά 20% με 25%! Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε έρευνά της επισημαίνει ότι, ενώ κατά την κρίση του 2008 – 2010 στις χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης μόνο ένα στα τρία νοικοκυριά είχε σημαντικές εισοδηματικές απώλειες, η ελληνική κρίση επηρέασε συνολικά το 92% των ελληνικών νοικοκυριών, με το 76% να έχει υποστεί εισοδηματικά πολύ σημαντικό πλήγμα!

Χάθηκαν 587 δισ. ευρώ!

Συνολικά, το κόστος των Μνημονίων είναι πάρα πολύ ακριβό. Όπως υποστηρίζει το Ινστιτούτο Μελέτης της Credit Suisse, η συνολική περιουσία των Ελλήνων υποχώρησε κατά 587  δισ. ευρώ τα χρόνια της κρίσης. Η περιουσία του κάθε νοικοκυριού μειώθηκε κατά 67.704 ευρώ, καθώς από τα 165.410 ευρώ που ήταν σε μέσα επίπεδα το 2007 υποχώρησε κατά 41% μέχρι το 2016, στα 97.706 ευρώ. Και αυτό συμπίπτει με την πρόσφατη έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία υπολογίζει πως η μέση αξία του καθαρού πλούτου των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της κρίσης μειώθηκε κατά 40%. Μάλιστα, οι φορολογούμενοι που δήλωναν εισόδημα από 10.000 έως 50.000 ευρώ μειώθηκαν κατά 600.000 από το 2008, ενώ οι φορολογούμενοι που δήλωναν από 1.000 έως 10.000 ευρώ αυξήθηκαν περίπου κατά 1.000.000!

Και εδώ Έλληνες…

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι ανισότητες διευρύνθηκαν, καθώς περίπου 33 εκατ. άνθρωποι με περιουσία (κινητή και ακίνητη) μεγαλύτερη του 1 εκατομμυρίου (ανάμεσά τους και 77.000 Έλληνες), που αντιστοιχούν στο 0,07% του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχουν σήμερα, σύμφωνα με την Credit Suisse, περιουσιακά στοιχεία –σε χρηματοοικονομική και φυσική μορφή– αξίας 116,6 τρισ. δολ., ή το  45,6% του παγκόσμιου πλούτου, που κυμαίνεται στα 256 τρισ. δολ.


2.397 Κροίσοι ελέγχουν πλούτο που κατέχουν 3,5 δισ. άνθρωποι!

  • Το 1% ελέγχει τα μισά περιουσιακά στοιχεία του πλανήτη…

Τι συζητάμε, όμως, για ανισότητες όταν τα νούμερα δείχνουν ποιον κόσμο έχουν φτιάξει αυτοί που κυβερνούν τις χώρες, στους οποίους εμπιστεύθηκαν οι λαοί την τύχη τους… Και αντί να φροντίσουν για τους φτωχούς και τους πεινασμένους, έφτιαξαν δισεκατομμυριούχους!  Η μελέτη της Wealth-X έχει καταγράψει 2.397 δισεκατομμυριούχους, που ο πλούτος του καθενός αντιστοιχεί στο εισόδημα που έχουν περίπου 2.950.000 κάτοικοι του πλανήτη. Οι 2.397 Κροίσοι, με συνολική περιουσία 7,37  τρισ. δολ.,  ελέγχουν τον πλούτο που κατέχουν 3,5 δισεκατομμύρια  άνθρωποι (6,1 τρισ. δολ.).

Για ποια ισότητα μιλούν οι ηγέτες των μεγάλων χωρών της Γης όταν το φτωχότερο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού μοιράζεται κάτι λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πλούτου, την ώρα που το πλουσιότερο 10%  έχει στα χέρια του το 89% του πλούτου, ενώ το κορυφαίο 1% ελέγχει τα μισά περιουσιακά στοιχεία του πλανήτη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *