F 153,2 δισ. ευρώ είναι το εισόδημα των νοικοκυριών και δηλώνονται μόλις 74 δισ., ισχυρίζεται ο ΣΕΒ! – Επί του Πιεστηρίου

153,2 δισ. ευρώ είναι το εισόδημα των νοικοκυριών και δηλώνονται μόλις 74 δισ., ισχυρίζεται ο ΣΕΒ!


Έκθεση της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι ένα στα δύο νοικοκυριά ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας
  • 4 εργαζόμενοι πληρώνουν φόρους και εισφορές για να παίρνουν σύνταξη 3 συνταξιούχοι

Από τη μια, η ΓΣΕΕ λέει ότι ένα στα δύο νοικοκυριά ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και, από την άλλη, ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) μέσα από το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του ισχυρίζεται: «Με το εισόδημα των νοικοκυριών να διαμορφώνεται σε 153,2 δισ. ευρώ (χωρίς παροχές σε είδος) και το φορολογητέο εισόδημα των νοικοκυριών που δηλώνεται να ανέρχεται σε 74 δισ. ευρώ περίπου, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η φοροδιαφυγή παραμένει τεράστια. Και η εκτίμηση είναι ότι οι αυξήσεις φόρων θα εξωθήσουν είτε στην παραοικονομία είτε στη μετανάστευση και άλλα παραγωγικά τμήματα της μεσαίας τάξης».

Αντίθετα, η ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση του Ινστιτούτου Εργα­σίας της ΓΣΕΕ μιλάει για φτώχεια. Σε ποσοστό 48% τα νοικοκυριά διαβιούν πλέον κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ το 20,9% αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες, ποσοστό που αυξάνεται στο 43,4% για τους ανέργους.

Όσον αφορά τους μισθούς, το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ καταγράφει ότι ένας στους δύο μισθωτούς λαμβάνει καθαρά κάτω από 800 ευρώ (14,5% μέχρι 499 ευρώ, 22% μεταξύ 500 και 699 ευρώ και 13,5% μεταξύ 700 και 800 ευρώ).

Σημαντική είναι και η πτώση της αγοραστικής δύναμης του πρα­γματικού κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, καθώς την περίοδο 2010 – 2015 σημειώθηκε μείωση κατά 24,7% και κατά 34,3% για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που αναφέρεται στο δελτίο του ΣΕΒ είναι ότι στη σημερινή Ελλάδα 4 εργαζόμενοι πληρώνουν φόρους και εισφορές ώστε να πληρώνονται οι συντάξεις 3 συνταξιούχων και να καλύπτονται οι ανάγκες σε παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, δικαιοσύνης, άμυνας κ.λπ. Και το μοντέλο αυτό, προφανώς, δεν είναι βιώσιμο.

Επίσης, εκτιμάται ότι το μέσο ελληνικό νοικοκυριό κατά τη διάρκεια της κρίσης (2009 – 2014) απώλεσε 4 ποσοστιαίες μονάδες του εισοδήματός του (που μειώθηκε λόγω της ύφεσης κατά 30%) λόγω αύξησης της επιβάρυνσης σε φόρους εισοδήματος, πλούτου κ.λπ. και σε ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ. Και αυτή η απώλεια είναι πολλαπλάσια εκείνης των νοικοκυριών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα καταρρέει υπό το βάρος της υπε­ρφορολόγησης, της συρρίκνωσης της αποταμίευσης και της περαιτέρω φτωχοποίησής της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *