F 5 φάκελοι-φωτιά για τον Παπασταύρου! – Επί του Πιεστηρίου

5 φάκελοι-φωτιά για τον Παπασταύρου!

  • Ομολογία ενοχής η απουσία του Σαμαρά από τη συζήτηση για τη διαφθορά, όπου ο κολλητός του ήταν πρώτος στην ατζέντα
  • Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Τον καλύπτετε σαν να ήταν δικός σας συνεταίρος!

 

 

Κάθε μέρα που περνάει όλο και καταφθάνουν στη Βουλή νέα στοιχεία για τον εκλεκτό του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τον έμπιστο σύμβουλο, συνεργάτη του και εκπρόσωπο της κυβέρνησής του -και της χώρας- στις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα», Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος απολάμβανε την πλήρη εμπιστοσύνη και του κυβερνητικού συνεταίρου Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, στην αρχή της εβδομάδας έφθασαν στη Βουλή πέντε ογκώδεις φάκελοι, μέσα σε δύο κούτες, που αφορούν προσωπικά τον συνδικαιούχο τραπεζικών λογαριασμών του Σάμπι Μιονί, τον κ. Παπασταύρου! Αποστολείς: Οι Οικονομικοί Εισαγγελείς!

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι φάκελοι περιέχουν στοιχεία από τραπεζικές συναλλαγές. Πέραν αυτού, ουδέν. Κρατείται απόλυτη μυστικότητα λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, με την έκταση που έχει πάρει από τη στιγμή που εμπλέκεται πολιτικό πρόσωπο, το οποίο μάλιστα είχε και έχει πολύ στενούς δεσμούς με πρώην πρωθυπουργό και πρώην αρχηγό μεγάλου κόμματος. Όπως, άλλωστε, φάνηκε την περασμένη Τρίτη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών, με θέμα τη διαπλοκή, η ιστορία Παπασταύρου ήταν στο επίκεντρο.

Και οι πέντε φάκελοι διαβιβάσθηκαν από τον πρόεδρο της Βουλής στην Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες. Και στη συνέχεια παραδόθηκαν στην αρμόδια ορκωτή λογίστρια για ενδελεχή έλεγχο, με την εντολή να τη συνδράμουν, αν χρειασθεί, δύο δικαστικοί που μετέχουν στην εν λόγω Επιτροπή.

Εν όψει του ελέγχου των πέντε νέων αυτών φακέλων, που πρέπει να περιέχουν «λαβράκια» για να τους στείλουν στην Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε τρία κρίσιμα στοιχεία, τα οποία προέκυψαν από τη συζήτηση της Τρίτης στη Βουλή:

Πρώτον, ο πρωθυπουργός επισήμανε τις αποστάσεις που κράτησε ο αρχηγός της ΝΔ από την καυτή αυτή πατάτα, κατηγορώντας τον Μητσοτάκη ότι καλύπτει τον κ. Παπασταύρου. Είπε συγκεκριμένα: «Τον καλύπτετε σαν να ήταν δικός σας συνεργάτης ή, ακόμα περισσότερο, σαν να ήταν δικός σας συνεταίρος»! Ενώ προηγουμένως είχε πει: «Εγώ πραγματικά δεν κατανοώ γιατί ένας νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν παίρνει αποστάσεις από το σκοτεινό πρόσφατο παρελθόν του κόμματός του. Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω –και θα ήθελα σ’ αυτό μια ειλικρινή εξήγηση- γιατί καλύπτετε τον κ. Παπασταύρου».

 

Ακάλυπτο άφησε τον Σαμαρά ο Κυριάκος!

Δεύτερον, όχι μόνο ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε να σηκώσει το γάντι, αλλά έκανε και ότι δεν άκουσε. Δεν είπε λέξη για τη βαρύτατη κατηγορία του πρωθυπουργού ότι ο Παπασταύρου είναι συνεταίρος του.

Και ναι μεν δεν μίλησε για τον Παπασταύρου, αλλά δεν μίλησε και για τον Σαμαρά. Η εξήγηση που δίνει το περιβάλλον του Μητσοτάκη είναι ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή του να προσπεράσει αυτό το θέμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εγώ δεν έχω καμία εμπλοκή, αφορά τον πρώην πρόεδρο, εγώ δεν ανακατεύομαι, ας ξεμπλέξει μόνος του! Και…

Τρίτον, ο Αντώνης Σαμαράς απουσίασε από τη συνεδρίαση και η εκτίμηση όλων, πέραν των διαχωριστικών μεταξύ των πτερύγων της αίθουσας της Ολομέλειας, ήταν ότι κρύφτηκε, ότι δεν τόλμησε να πάει στη Βουλή και να απαντήσει στις όποιες κατηγορίες διατυπώνονταν εναντίον του. Και κάθε άλλο παρά υπερβολή ήταν αυτό που ειπώθηκε, ότι από μόνη της η απουσία του Σαμαρά από τη συζήτηση αποτελεί ομολογία ενοχής.

 

175.441.442 ευρώ οι εισπράξεις από τη λίστα Λαγκάρντ

Στη συζήτηση υπήρξε… ανταγωνισμός για το ποια κυβέρνηση αξιοποίησε περισσότερο τον θησαυρό που κρύβει η… θρυλική πλέον λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, με βάση τους ελέγχους που έγιναν:

  • το 2014 επί κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ βεβαιώθηκαν 26.620.923, 80 ευρώ, ήτοι μέσος όρος ανά υπόθεση 665.523,09 ευρώ,
  • το 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βεβαιώθηκαν 175.441.442,57 ευρώ, ήτοι μέσος όρος ανά υπόθεση 1.772.135,78 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *