700 κρούσματα κάθε μέρα στην Αττική
100.000 ενεργούς φορείς δείχνουν τα λύματα
- Αύξηση των κρουσμάτων στους ανηλίκους 0 – 17 ετών
- «Διαφορετικό και το φετινό Πάσχα», λέει στο «ΠΑΡΟΝ» η Ματίνα Παγώνη
- Στο παραένα παίρνουν τα μέτρα
Του ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Δύο εβδομάδες με ανοικτά καταστήματα και χαλαρά μέτρα ήταν αρκετές ώστε να ξαναβρεθεί η Αττική σε νέα καραντίνα, ήδη από την Πέμπτη και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, αφού αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των μεταλλάξεων του κορονοϊού.
Σε καθημερινή βάση, κατά μέσο όρο 700 κρούσματα –περισσότερα από τα μισά όλης της χώρας– καταγράφονται στην Αττική, ενώ τη μεγαλύτερη επιβάρυνση (περίπου το 1/3 των κρουσμάτων) παρουσιάζει το κέντρο της Αθήνας.
Παράλληλα έχει αυξηθεί η επιβάρυνση και στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής, αφού την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 26 νέα κρούσματα, από τα 3 που είχαμε την προηγούμενη. Ήδη μέχρι την Παρασκευή είχε καλυφθεί το 80% των κλινών ΜΕΘ, ενώ οι 48 που είναι κενές αναμένεται να γεμίσουν το επόμενο διάστημα. Οι νοσηλευόμενοι έχουν φθάσει τους 988, από τους οποίους οι 802 είναι σε απλές κλίνες και οι 186 σε ΜΕΘ, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου έχει καταγραφεί μια αύξηση των ασθενών κατά 307 άτομα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκο Θωμαΐδη, το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα κατά 205%, που σημαίνει ότι υπάρχουν περίπου 100.000 ενεργοί φορείς –οι περισσότεροι χωρίς συμπτώματα–, οι οποίοι κάθε στιγμή μπορεί να επιβαρύνουν δραματικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας με αύξηση των εισαγωγών και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και να προκαλέσουν εκατοντάδες θανάτους. Ο κ. Θωμαΐδης επισήμανε ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια κορύφωση της πανδημίας μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και κατόπιν θα υπάρξει μια σταδιακή πτώση. Ερωτηθείς αν αρκεί το lockdown μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ανέφερε ότι η προηγούμενη εμπειρία έδειξε ότι χρειάστηκαν πέντε εβδομάδες.
Στο μεταξύ, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα πόλεων στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Πελοποννήσου και Κρήτης.
Αυτό το «άνοιξε – κλείσε» έχει κουράσει την κοινωνία, μικρούς και μεγάλους, μαθητές και ηλικιωμένους, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Το ερώτημα που πλανάται είναι γιατί λαμβάνονται μέτρα στο «παραένα» και όχι έγκαιρα και «μια και καλή», ώστε να τελειώνουμε με αυτήν την ιστορία. Την απάντηση δίνει με αποκλειστική της δήλωση στο «ΠΑΡΟΝ» η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων:
«Νομίζω ότι αυτήν τη φορά τα μέτρα πάρθηκαν έγκαιρα, γιατί αξιολογήθηκαν οι παράμετροι, δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων, των νοσηλευομένων, καθώς και ο αριθμός των θανάτων. Με το βαρύ ιστορικό που υπήρχε στη Θεσσαλονίκη, αυτήν τη φορά η Επιτροπή πήρε μέτρα τη σωστή στιγμή. Είναι πολύς νωρίς όμως για να απαντήσουμε αν θα παραταθεί η καραντίνα, θα πρέπει να περάσουν οι πρώτες δέκα μέρες, να αξιολογήσουμε τις παραμέτρους και μετά να αποφασιστεί και να εισηγηθεί από την Επιτροπή τι πρέπει να γίνει. Τα αποτελέσματα του lockdown θα φανούν σε 10 – 15 μέρες, άρα αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω».
Τι γίνεται στην υπόλοιπη χώρα
Πέρα από την Αττική, η κατάσταση είναι ανησυχητική και στην υπόλοιπη χώρα. Στο διάστημα 1 – 12 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 13.485 κρούσματα και 297 θάνατοι, 8 – 12 Φεβρουαρίου είχαμε 6.397 κρούσματα και 105 θανάτους, ενώ συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουμε 170.244 κρούσματα και 6.077 θανάτους.
Στη δεύτερη θέση σε αριθμό κρουσμάτων βρίσκεται η Αχαΐα (με 112 κρούσματα την Τετάρτη και 94 την Πέμπτη) και στην τρίτη θέση η Θεσσαλονίκη (με 101 την Τετάρτη και 129 την Πέμπτη).
Σύμφωνα με τον διευθυντή ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκο Καπραβέλο, «η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης θυμίζει το διάστημα πριν από το Νοέμβριο, με την πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στο 50%». Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται περίπου 380 ασθενείς (οι 62 σε ΜΕΘ), ενώ στην υπόλοιπη χώρα νοσηλεύονται 307 ασθενείς (οι 40 σε ΜΕΘ). Παράλληλα, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι περιοχές του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, του Ρεθύμνου και της Σπάρτης, στις οποίες αναμένονται νέα μέτρα, παραμένει η ήδη υπάρχουσα, κακή εικόνα σε Χαλκιδική, Εύβοια και Βοιωτία, ενώ μεγάλα ιικά φορτία καταγράφηκαν σε Θάσο (50,64%) και Κάλυμνο (30,56).
Μεταλλάξεις, παιδιά και εμβόλια
Στο μεταξύ, ιδιαίτερη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, αφού σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης συνολικά μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 412 θετικά δείγματα στο βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού (Β.1.1.7) και έξι δείγματα στο νοτιοαφρικανικό (Β.1.351).
Παράλληλα, καταγράφηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους ανήλικους 0 – 17 ετών και ιδιαίτερα στα παιδιά ηλικίας έως 9ετών, στα οποία την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου είχαμε αύξηση κατά 11%. Ειδικότερα, 435 παιδιά διαγνώστηκαν θετικά σε σύνολο 6.676 κρουσμάτων, έναντι 297 σε σύνολο 5.059 κρουσμάτων την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα, περισσότερα από 65 κρούσματα παρουσιάστηκαν σε νηπιοτροφείο της Καλλιθέας Αττικής. Ωστόσο οι παιδολοιμωξιολόγοι τόνισαν ότι στα παιδιά δεν προκαλείται βαρύτερη νόσηση.
Στο μέτωπο του εμβολιασμού, μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου είχαν πραγματοποιηθεί 505.297 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 137.105 έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση.
Με μάσκα το Πάσχα…
«Δεν νομίζω ότι το Πάσχα θα μπορέσουμε να το γιορτάσουμε ως συνήθως. Απλώς θα είναι με μέτρα, γιατί για να γίνει μια σωστή γιορτή θα πρέπει να έχουμε βγάλει τις μάσκες, να μην έχουμε αποστάσεις και πρόβλημα με το συνωστισμό. Όταν, λοιπόν, δεν θα έχει γίνει μέχρι το Πάσχα το 60% των εμβολιασμών, για να έχουμε σχετική ανοσία, είναι δύσκολο να κάνουμε Πάσχα όπως παλιά, τουλάχιστον με τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα. Τα πράγματα θα διαφοροποιηθούν όταν θα έχει εμβολιασθεί όλος ο πληθυσμός και θα είμαστε όλοι ελεύθεροι».
Leave a Reply